مقالات
مونته سوری یعنی چه؟
خلاصه :
بنیانگذار روش مونتهسوری دکتر ماریا مونتهسوری است. او نخستین دختری بود که در ایتالیا پزشک شد. او ناچار شد سرپرستی یکی از مراکز کودکان معلول و بیمار را بپذیرد.روش مونته سوری از کجا آمد ؟
بنیانگذار روش مونتهسوری دکتر ماریا مونتهسوری است. او نخستین دختری بود که در ایتالیا پزشک شد.چون بسیاری از بیمارستانها و مراکز درمانی و بهداشتی حاضر به استخدام او نبودند ناچار شد سرپرستی یکی از مراکز کودکان معلول و بیمار را بپذیرد.
او در حین کار در آن مرکز متوجه برنامههای آموزشی و تربیتی کودکان شد و دریافت که فرصت آزاد برای تجربه کردن به آنان داده نمیشود. چون علاقه داشت در این زمینه کاری انجام دهد به دانشگاه بازگشت و در رشتهٔ تعلیم و تربیت و جامعهشناسی تحصیل کرد و با الگوها و روشهای آموزشی آشنا شد. سپس بهجای برنامههای آموزشیِ موجود، الگوی جدیدی برای بچهها ارائه داد یعنی همان روش مونتهسوری که امروز در مورد آن صحبت میکنیم.
مونته سوری یعنی چه ؟
مطمئنا این مسئله برای والدین اهمیت بسیار زیادی دارد که بدانند فلسفه آموزش مونته سوری چیست و مونته سوری یعنی چه ؟ اما قبل از هر چیزی در نظر داریم تا تعریف درست و کاملی از این روش آموزشی خدمت شما ارائه دهیم. مونته سوری روشی است که براساس یادگیری شناختی و برپایه ایجاد شناخت و یا تغییر در بینشهایی که از گذشته در ذهن کودک ایجاد شده، به وجود میآید.
قرار دادن بصیرت، کشف و حل مسائل و جریان درونی از جمله مهمترین ویژگیهای مونته سوری محسوب می شود. در واقع در این روش هیچ نیازی به حفظ کردن مطالب از جانب کودکان نیست زیرا تنها با ایجاد انگیزه درونی مطالب مورد نظر به آنها آموزش داده میشود.
فلسفه آموزش مونته سوری چیست؟
همانطور که گفته شد آموزش مونته سوری به والدین کمک می کند تا کودکان آنها تحت آموزشهای مبتنی بر ارزشهای زندگی قرار گیرد و یک زندگی راحت تر و بهتر را در پیش بگیرند. از همین رو باید بدانید که فلسفه آموزشی مونته سوری براساس صلح، همکاری و همچنین احترام متقابل است.
در این روش اغلب معلمان به کودکان آموزش میدهند و آنها را ترغیب میکنند تا به یکدیگر احترام بگذارند و معلمان نیز کودکان را بدون توجه به تفاوتهایی که با یکدیگر دارند تنها با توجه به ارزشهای انسانی آنها در نظر میگیرند. به همین دلیل است که وقتی یک کودک کم شنوا در چنین مهد کودک و یا پیش دبستانی هایی حضور پیدا میکند کمتر از سایر موسسات مورد آزار همکلاسیهای خود قرار میگیرند.
در روش مونته سوری به کودکان به عنوان بخشی از آینده و سازندگان آینده نگاه میشود و به مرور زمان این افکار در ذهن کودکان جای میگیرد. معمانی که این روشها را آموزش میدهند در تلاش هستند تا با تاکید صلح و دوستی جهانی بر پایه صلح را فراهم آورند. به همین دلیل است که شرکت در کلاسهای مونته سوری حتی برای کودک کم شنوا مفید است و به نوعی آرامش بخش روزهای پرتنش زندگی او محسوب میشود.
اهداف روش مونته سوری چیست؟
اینکه والدین بدانند هدف از آموزشهای مونته سوری چیست؟ کمک میکند تا با آسوده خاطر بیشتری فرزندان خود را برای تحصیل به مهد کودک و پیش دبستانی های پیشرفته بفرستند. از همین رو در این قسمت به بررسی این مسئله میپردازیم.
به طور کلی اهداف مونته سوری در دو روش خلاصه می شود:
- ارتقای «کل» یک کودک
- سرعت استاندارد آموزش هر کودک
حال پس از اینکه نسبت به کلیات اهداف مونته سوری آگاهی پیدا کردید باید در جریان باشید که در این روش سعی میشود که فعالیتهای روزمره کودکان که شامل رشد هیجانی، اجتماعی، فیزیکی و تحصیلی است به آنها آموزش داده شود و به طور کلی تمامی افرادی که در آموزشگاهها مشغول به فعالیت هستند در تلاشاند تا حس احترام به خویشتن، دیگران و محیط را چه در زندگی فردی و چه در زندگی اجتماعی به کودکان بیاموزند.
مونته سوری به کودکان میآموزد که آنها منحصر به فرد هستند و در این دنیای بزرگ نقش مهمی را ایفا میکنند. از همین رو ارزشهایی همانند حقیقت، عمل صحیح، صلح، عشق و دوستی و عدم تجاوز به حقوق دیگران به آنها آموزش داده میشود.
متمرکز شدن در دنیای کودکان باعث میشود که شما به این مسئله پی ببرید که آنها نسبت به هر چیزی که در این دنیا وجود دارند کنجکاو هستند و همین مسئله عامل اصلی یادگیری سریع و راحتتر آنها است. از همین رو در حین طراحی برنامههای آموزشی مونته سوری برای این مسئله جایگاه ویژه ای در نظر گرفتند تا یکی از اهداف اصلی آنها برانگیختن حس اشتیاق در کودکان باشد تا یک تجربه لذت بخش را در اختیار کودکان قرار داده و آنها بدون هیچ مشکلی به سراغ علایق خود بروند و بتوانند آن را در تمام طول زندگی ادامه دهند و به موفقیت دست پیدا کنند.
همچنین مورد دیگری که در رابطه با مونته سوری وجود دارد این است که این آموزش کمک میکند تا کودکان از شر مفاهیم خشک و انتزاعی خلاص شوند و دنیای اطراف خود را بهتر درک کنند و با سرعتی که مختص خودشان است به سراغ یادگیری مفاهیم موجود رفته و به سمت جلو حرکت کنند از همین رو هیچ زور و اجباری بر روی آنها قرار ندارد تا معطل دیگران شوند و افرادی که دیرتر آموزش میبینند از ناتوانی خود در برابر دیگران احساس ناکامی و عجز کنند.
فهیمه سورگی
۵ سال پیش